Öğrencilerimizin Çanakkale Savaş Alanları Gezisi

Her yıl olduğu gibi bu yıl da 7. sınıf öğrencilerimiz için Çanakkale-Assos-Truva gezimizi düzenledik. Assos yolu üzerinde ilk durağımız Uluabat Gölü kenarında kurulmuş Gölyazı oldu. Gölyazı’da doğal ve tarihi mekanları ziyaret edip ardından Assos’ta Assos Kalesi, Antik Tiyatro, Athena Tapınağı ve Gymnasium’a çıkıp sonra da sahilde Antik Liman turu ile günü tamamladık.

İkinci gün Türk ve dünya tarihi için bir dönüm noktası olan Gelibolu Yarımadası Milli Parkı’ndaki Şehitlik Müzesi’nden gezimize başlayarak sırasıyla Seddülbahir Savaş Alanı, Hisarlık Tepe, Seyit Onbaşı Anıtı, Alçıtepe Şehitliği, Yahya Çavuş Anıtı, Anafartalar Koyu, Arıburnu Anıtı, 57. Alay Şehitliği, Anzak Koyu, Şehitlik Abidesi, Kilitbahir Kalesi ve Bigalı Köyü’nü gezdik. Gelibolu Yarımadası’nda yaşananları rehberlerin ağızından dinleyip gözlemlemek öğrencilerimizi çok duygulandırdı. Her türlü olanaksızlığa rağmen bedenlerini siper ederek savaşan ve gencecik yaşta hayatlarını kaybeden askerlerimizin kurtardığı vatan toprağında yaşamanın değerini fark etmek onları gururlandırdı.

Son gün, Çanakkale’nin merkezinde bulunan “Troya” filminde kullanılarak daha sonra Çanakkale Belediyesi’ne hediye edilen Truva’daki tahta atın kopyasını gördük. Kısa bir yürüyüşten sonra Çimenlik Kalesi’ne ulaşıp kale içindeki mekanları, savaşta kullanılan silahları, Deniz Müzesini ve Nusret Mayın Gemisi’nin içini gezdik. Aynalı Çarşı’yı dolaşarak şehir merkezindeki turumuzu tamamladık. Ardından UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Truva Antik Kenti ve içindeki Tahta At, Şehir surları, Tapınaklar, Odeon ve Mezar Anıtları turunu tamamlayıp, yeni kurulmuş olan Truva Müzesi’ni gezerek tarihi kalıntılar ve İlk Çağ insanlarının yaşamları hakkında bazı bilgiler edinip gezimizi sonlandırdık.