droso4Turkey Projesi

20-21 Ocak 2020 Ocak tarihleri arasında “droso4Turkey” projesi gerçekleştirilecektir.

Katılımcılara eğitim materyalleri ve katılım belgesi verilecektir.

Eğitim Ücretsizdir.

İki gün olarak planlanan droso4Turkey eğitiminin ilk gününde öğretmenlere meyve sineklerinin bilimsel araştırmalarda nasıl ve niçin kullanıldığının teorik olarak verilmesinin ardından, farklı mutant sineklerin vücut bölümlerinin mikroskobik olarak incelenmesi, meyve sineklerinin üreme ortamlarının hazırlanması, metamorfoz süreçleri, üreme fizyolojisi, genotip-fenotip arasındaki ilişki deneysel olarak gösterilecektir. Bu çalışmalar Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Arzu Çelik Fuss’un bilimsel danışmanlığında ülkemizin önde gelen üniversitelerinden biri olan Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümünde uygulamalı olarak gerçekleştirilecektir.

Eğitimin ikinci gününde Özel ALEV Lisesi Çekmeköy Yerleşkesi’nde  Biyoloji Öğretmeni Hatice Handan Doğan tarafından öğretmenlere liselerde uygulanabilecek deney örnekleri verilecektir. Bu örnekler; meyve sineklerindeki görme ve koklama duyuları, farklı fenotipik özelliklerin genetik çaprazlama ile modellenmesi, yerçekimi etkisi ile sineklerde nörodejenerasyon konularını içermektedir. Bu deneyler Milli Eğitim Bakanlığı lise biyoloji müfredatındaki kazanımlara ve etkinliklere uyumlu bir şekilde hazırlanmıştır.

Bu uygulamalar ile öğretmenler günlük hayatta sıklıkla karşılaştıkları, sürekli meyvelerin üzerinde gözlemledikleri meyve sineklerinin bilimsel çalışmalarda kullanılması hakkında bilgi sahibi olacaklar ve bunları öğrencilerine aktaracaklardır.

Başvuru 20 kişi ile sınırlıdır. Devlet okulunda görev yapan biyoloji öğretmenleri başvuru yapabilir. Projeye seçilecek olan 20 kişi başvuru sırasına göre belirlenecektir.

Ulaşım: Çalışmanın birinci gününde katılımcılar Boğaziçi Üniversitesi’ne kendi imkanları ile ulaşacaklardır. Çalışmanın ikinci gününde ise Özel ALEV Okulları’na Kadıköy ve Üsküdar’dan servislerle ulaşım sağlanacaktır.

KAYIT FORMU İÇİN TIKLAYINIZ