Senin İçin Okudum!

Özel ALEV Okulları öğrencileri, engelliliğin bir engel olmadığını fark ettiler ve engelleri kaldırmak amacıyla “Senin İçin Okudum” projesini gerçekleştirdiler.  Okulumuzun 20. yılında hayata geçirdiğimiz projenin yürütücülüğünü Türkçe-Fen Bölümleri üstlendi ve 26 öğrencimiz bu projeye dâhil oldu.

Öğrencilerimiz 2017’nin kasım ayında; fen bilimleri dersinde “Duyu Organlarımız ve Sağlığı” konusunu işleyerek, Türkçe dersinde ise konuyla ilgili deneme ve öykü okuyarak çalışmalarına başladılar. Proje grubundaki 7. sınıf öğrencilerimiz, 5 ve 6. Sınıfta bulunan kardeşlerine “Senin İçin Okudum Projesi”ni anlatarak bilgilendirme sunumu yaptılar. Daha sonra “Karanlıkta Diyalog” ve “Sessizlikte Diyalog” etkinliklerine katılarak engelli bireylerle iletişime geçtiler. Bunun üzerine kendi yaşlarında olan görme engelli akranları için çocuk kitaplarını sesli kitaplar olarak hazırlamaya karar verdiler. Bizler de bu değerli çalışmanın alt yapısını hazırlamak için okulumuza Emre Buga’yı davet ettik ve 9 saatlik bir diksiyon çalışması düzenledik. Öğrencilerimiz sözcüklerin, seslerin doğru okunuşu; cümledeki anlam ve duyguyu sesle verebilme konularında pratik yaptılar. Seçtiğimiz kitapların metinlerini eğitmenleriyle birlikte birebir seslendirdiler.

Proje kapsamında bir kütüphane gecesi etkinliği düzenledik. Öğrencilerimiz “Benim Dünyam” adlı filmin gösterimi sonrasında GETEM’in direktörü Engin Yılmaz ile bir söyleşi yaptılar. Yaptıkları yazı çalışmalarıyla da duygu ve düşüncelerini paylaştılar.

Görme engelli Ressam Eşraf Armağan’ı okumuza davet ettik. Türkan Sabancı Görme Engelliler Okulundaki öğrencilerin de söyleşi ve atölye çalışmalarımıza katılmasını sağladık. Aynı gün Drama Öğretmeni Yeliz Yalçın, “Hayallerimiz Bir” adlı drama etkinliğiyle tüm öğrencilere keyifli dakikalar yaşattı.

İleride daha büyük projelere imza atacağına inandığımız öğrencilerimize ilham ve moral vermek için Çocuk ve Yetişkin Psikiyatristi Prof. Dr. Yankı Yazgan ile babası Gültekin Yazgan üzerine söyleşi düzenledik. Gültekin Yazgan 11 yaşında görme yetisini yitirse de Braille alfabesiyle okuma yazmayı ve çok iyi derece İngilizce öğrenmeyi başardı.  Ankara Hukuk Fakültesini birincilikle bitirdi ve Altı Nokta Körler Derneği ile Türkiye Görme Engelliler Kitaplığını kurarak görme engellilere umut oldu.

Öğrencilerimiz tüm bunların yanında projenin sponsorluğunu da üstlendiler. Kendi yaptıkları kek ve kurabiyeleri satarak projeleri için gelir elde ettiler.

Büyük özveriyle çalışan öğrencilerimiz bu proje kapsamında tam 14 farklı kitap seslendirdiler ve 10 saatlik bir kayıt oluşturdular. Bu kayıtlar önümüzdeki günlerde DVD’lere yüklenecek; kütüphanelere, görme engelliler okullarına dağıtılacak ve web sitemizden indirilebilecek.

Görme engellilere destek, büyüklerine umut ve küçük kardeşlerine örnek olan öğrencilerimizi tebrik ederiz. Projemize destek veren Emre Buga, Eşref Armağan, Engin Yılmaz ve Prof. Dr. Yankı Yazgan’a teşekkürlerimizi sunarız.

Sizin de çevrenizde 8 – 12 yaş aralığında görme engelli çocuklar varsa mbozkurt@alev.k12.tr adresine mail atabilir ve sesli kitapları onlara hediye edebilirsiniz.