- Almanca

HEDEFLERİMİZ

Almanya Kültür Bakanlığı DSD I (B1/A2) ve DSD II (C1/B2) Seviyelerindeki Sınavlar ve ÖSD B2-C1 Sınavları

2007-2008 yılından beri Özel ALEV Lisesinde DSD I ve DSD II sınavları yapılmaktadır. Bu sınavlar, Avrupa Birliği Yabancı Diller için Ortak Başvuru Metninin B1/A2 ve C1/B2 seviyelerini kapsayan sınavları içermektedir. DSD sınavları tüm dünyada 60′ı aşkın ülkede uygulanmaktadır. DSD II (C1/B2) sınavı üniversite eğitimi için gerekli olan dil yeterliliğini ölçer ve belgelendirir. Her yıl okulumuzdan da öğrenciler bu sınava katılmakta ve başarılı sonuçlar elde etmektedirler.

Sınav her iki seviyede 4 bölümden oluşur:

• Yazılı anlatım
  • Okuduğunu anlama
  • Duyduğunu anlama
  • Sözlü sınav

Sınavın bütün bölümleri okulumuzda gerçekleştirilmektedir. Sınav tarihleri bütün dünyaya Almanya’dan duyurulurken sınav soruları da orada hazırlanarak sınav tarihinde okulun bağlı bulunduğu büyükelçilik ve konsolosluklara gönderilir. 1.-3. bölümlerin değerlendirilmesi Almanya’da eğitim almış öğretmenler tarafından yapılırken sözlü sınav Almanya’da devlet memuru statüsünde olan bir öğretmenin Özel ALEV Lisesinde sınav komisyonu başkanı olmasıyla gerçekleşir. Almanca Öğretmenlerimiz her yıl yapılan sınav eğitim seminerlerine katılmakla yükümlüdür.

Öğrencilerin Almanca sınav hazırlıkları hazırlık sınıfında başlar. Burada Almanca sınavlarını başarabilmek için gerekli olan temel becerileri, dil bilgisi ve kelime hazinesini kazanır, buna bağlı çalışmalar yapar ve nisan ortalarında bilgilerini ölçmek ve belgelendirmek için A2 seviyesinde Almanca Dil sınavına girerler.

Öğrenci, 9. sınıfta  DSD I B1/A2 ve 10. sınıfta ÖSD B2 sınavına girerken, 12. sınıfa kadar DSD II C1/B2 sınavının formatına hazırlanırlar.

Dersler her seviyede Avrupa Birliği Ortak Başvuru Metnine uygun ders kitapları ve ALEV’e özgün materyallerle işlenmektedir.

IB Diploma Programı – Almanca Dersi

Okulumuzda da 11. sınıftan itibaren dünyanın birçok ülkesinde uluslararası düzeyde üniversiteye giriş sağlayan IB Diploma Programı uygulanmaktadır ve Almanca dersi “Language B-High Level” olarak verilmektedir. Öğrencilerimiz böylece herhangi bir dil sınavına girmeksizin Almanca konuşulan ülkelerin üniversiteleri için dil yeterliliğini elde ederler.

İki yıllık eğitim sürecinde belirli bakış açıları ve amaçlar gözönünde bulundurulmaktadır. Bunlar:

• Eleştirel düşünme ile kendi tutum ve düşünce yapısını sorgulama
  • Öğrenme ve etkin öğrenme yöntemlerinin sorumluluğunu alma
  • Kültürler arası yeterlilik ve iletişim becerileri
  • Toleranslı ve saygılı bir öğrenme ortamı
  • Karmaşık bir dünyada sorumluluk bilinciyle bir arada bulunma şeklindedir.

PASCH – Proje Çalışmaları

PASCH- Okulu olarak Almanya’nın farklı kurumlarından destek almaktayız. Bu destek;

• Okulumuza Almanya’dan görevli öğretmen atamaları yapmak,
  • Kültür gönüllüsü olarak  lisemizde çalışma yürüten öğretmen atamaları yapmak,
  • Öğrencilere yükseköğrenim bursu sağlamak,
  • Almanya Büyükelçiliği iş birliğiyle Almanca Zümresinin danışmanlığını yapmak,
  • DSD I ve DSD II sınavlarının okulumuzda yürütülmesini sağlamak şeklinde gerçekleşmektedir.

Bunun yanında çeşitli yurt içi  ve yurt dışı kurumlarla iş birliği içerisinde projeler yürütmekteyiz (örn. DBU-IZOP, Pasch - Tiyatro)

Etkinlikler – Disiplinler arası Çalışmalar

Yaz Okulları

• Actilingua (Theresianische Akademie) - Actilingua Sprachkurse/Viyana